Image Slider

Nyt on syytä hymyyn

torstai 18. toukokuuta 2017

Kävin tänään näyttämässä hampaitani Esteettisen Hammashoidon klinikalla ja sainkin loistouutisia. Hampaat oikenevat niin hyvää vauhtia, että sain luvan puolittaa loppujen muottien pitoajan kahdesta viikosta viikkoon per muotti. Muotteja on jäljellä enää 4kpl, joten vähiin käy! Innostuin niin uutisista, että irtosi ihan hammashymytkin. :D Pitänee alkaa harjoittelemaan useamminkin.

Muutamien hampaiden väleissä oli pientä ahtautta, joten välejä viilattiin hieman suuremmiksi. Käytännössä ero entiseen on niin pieni, ettei sitä itse näe tai huomaa, mutta nyt hampailla on kuitenkin paremmin tilaa. Viilaus oli nopea juttu, eikä siihen tarvittu edes mitään laitteita. Pahalta se ei myöskään tuntunut. Aivan kuin hammaslääkäri olisi kuljettanut hampaiden väleissä karhealta tuntuvaa litteää hammaslankaa.

Nyt sitten elellään noin kuukauden päivät jäljellä olevien muottien kera, minkä jälkeen hampaat skannataan ja katsotaan, mitä muuta ne kaipaavat viimeistellyn lopputuloksen aikaansaamiseksi. Sen jo tiedän, että jonkin verran hommaa on, sillä osassa hampaita on muun muassa kulumia, jotka vaativat laittoa.

Koko perheen talviloma

keskiviikko 17. toukokuuta 2017
Talviloma on Suomessa nähtävästi aina vilpoinen, vaikka sen säästeliäästi siirtäisikin toukokuulle saakka. Sen osoitti viimeviikkoinen koko perheen roadtrip, joka heitettiin lähes talvisen koleassa säässä (onneksi kuitenkin lämpimässä seurassa).

Pakkasimme viikko sitten lauantaina perheemme sekä aivan tajuttoman paljon matkatavaraa autoomme, ja huristelimme seitsemän päivän aikana hyvin lähelle Manner-Suomen eteläisintä kohtaa. Matkalla pysähdyimme moikkaamaan neljässä kaupungissa ystäviä ja sukulaisia. On kyllä aivan hurjaa, miten paljon lapsiperhe saa reissuun tavaraa (mikäli harjaantumattomana vauvan kanssa reissaajana varautuu lähes kaikkeen mahdolliseen ja pakkaa mukaan koko vauvan omaisuuden särkylääkettä ja hiusharjaa myöten.:D). Ehkä ensi kerralla tiedämme, mitä todella tarvitaan ja osaamme reissata hieman vähemmällä varustuksella...

Aika monta kertaa matkan aikana ihmeteltiin, kuinka voi Suomen kaunis kevät antaa odottaa itseään vielä puolivälissä toukokuuta ja mistä sitä lunta, räntää ja kylmää viimaa tuntuu riittävän. Enpä äkkiseltään muista kevään viipyneen vastaavalla tavalla kertaakaan. Onneksi säihin oltiin toki varauduttu, eivätkä sateet ja tuuli tuntuneet Alvaa häiritsevän. Hienosti nöttönen matkusti, ihmetteli uusia paikkoja, maisemia sekä ihmisiä ja nukkuikin melko mukavasti reissun aikana. Lopulta aurinkokin näyttäytyi ja toivo kevään saapumisesta heräsi Raaseporista löytyneiden valkovuokkoryppäiden myötä.

Kotona olemme kantoliinailleet silloin tällöin, mutta reissussa ja etenkin ulkoillessa kantoreppu on kätevin! Oma reppu unohtui kylläkin pakata mukaan (ja se olikin sitten ainoa asia, jota emme Alvalle pakanneet), mutta onneksi matkalla moikattu veljeni perhe lainasi meille omaansa.


Raaseporissa on paljon kauniita rakennuksia, mikä oli yksi syy piipahtaa kaupungissa. Yllätyksenä tuli kuitenkin, kuinka suuri osa niistä kaipaisi kipeästi kunnostusta.


Oli ehkä jollain tapaa helpottavaa huomata, että reissu vauvan kanssa tuntuu oikeasti lomalta, kunhan vaan välttää turhan tarkkoja aikatauluja, jakaa öisiä valvomisvuoroja, varustautuu nukkumaan korvatulpilla ja on valmis tinkimään matkustusmukavuudesta siirtymällä istumaan autossa takapenkin puolelle. Kun suunnilleen pitää kiinni syöttö- ja uniajoista, ei Alva tunnu välittävän, missä päin Suomea hän kuljeksii. Tärkeintä on, että vanhemman syli on lähellä, ja oma tutti tuo turvaa tarvittaessa.

Alva tyytyväisenä elämänsä ensimmäisen hotelliyön jälkeen. Vähän äitiä ja isiä jännitti etukäteen, saako hotelissa kukaan nukuttua, mutta niillä yöhuudoilla, joita Alva huuteli, tuskin kovin montaa muuta yöpyjää häiritsimme. :)

Ensimmäinen äitienpäivä

sunnuntai 14. toukokuuta 2017
Herkkuja, haleja ja hemmottelua. Paljon rakkautta ja iloista yhdessäoloa. Olen onnellinen äiti.





Kysyvä ei tieltä eksy...

tiistai 2. toukokuuta 2017
Pohdiskelin yhtenä päivänä, miltähän mahtaa tuntua, kun hampaiden oikomishoito saapuu päätökseensä. Onkohan aluksi outoa, kun ei enää tarvitsekaan ajatella muottien pitämistä, pesemistä tai vaihtamista ja on vapaa napostelemaan mitä vain koska vain? Esim. aika monet extempore tarjotut karkit ovat jääneet nyt syömättä, kun sitä varten tulisi ottaa aina raudat pois ja itse haluan ne myös huuhdella ennen takaisin laittamista. (Kauhea ongelma siis. :D) Mietin myös, hymyilenköhän heti luonnostaan vapautuneemmin hampaat näkyen, vai ajattelenko edelleen hymyäni ja hampaiden piilottelemista? Miltähän tuntuu, kun hampaat todella istuvat yhteen? Tai onkohan mukavaa palata piiiiitkästä aikaa lemppariharrastukseni, purkan jauhamisen pariin. Nämä pohdiskelut saavat vastauksensa vain muutaman kuukauden päästä. Jaiks.

kuva unsplash.com

Sitä ennen kysymykset pyörivät kuitenkin vielä oikomishoidon ympärillä, ja kokemuksesta tiedän, että kysymyksiä saattaa tulla paljon. Siksi ajattelin koota nippuun pienen Invisalign-kysymys-vastaus-paketin. Eikä kannata säikähtää, en ole sepittänyt vastauksia päästäni pelkästään omiin kokemuksiini nojaten, vaan Esteettisen Hammashoidon klinikan tyypit ystävällisesti raottivat hammaslääketieteellisten salaisuuksien verhoa, kun edellisen kerran kävin siellä tarkistuttamassa hampaitani. Toivottavasti alta löytyy tietoa, mikäli jokin asia aiheen osalta mieltäsi askarruttaa.

Milloin Invisalign-hoito on kehitetty ja koska se tuli osaksi klinikkanne palveluja?
Ensimmäisiä Invisalign-hoitoja on tehty jo 1990-luvun loppupuolella, mutta nykyiselleen hoito on kehittynyt 2010-luvulla. Esteettisen Hammashoidon Klinikalla hoitoa alettiin tarjota vuonna 2011. Invisalignin suosion kasvusta kertonee se, että vuoteen 2014 mennessä menetelmällä oli oiottu n. 2 miljoonat hampaat ja tänä päivänä luku on yli 4 miljoonaa.

Kuinka pitkiä keskimäärin hoidot ovat?
Hoitoajat vaihtelevat neljästä kuukaudesta puoleentoista vuoteen ja yleisimmin hampaat oikenevat 7-12 kuukauden aikana.

Yleisimmät hoitoajat ovat 7-12kk. (kuva unsplash.com)

Entä minkä hintaisia?
Yleisin hintahaarukka Invisalign-oikomishoidolle on 3000-6500€.

Kenelle Invisalign-hoito sopii?
Kyseisellä hoitomuodolla voivat hampaitaan suoristaa kaikki teini-iän ylittäneet. Tätä nuoremmille hoito ei sovi, sillä hampaiston tulee olla kehittynyt tiettyyn pisteeseen ja kaikki rautahampaat on oltava suussa omilla paikoillaan. (Tai ainakin sinne päin. ;) Viisaudenhampaiden tilanne tarkistetaan aina ennen hoitoa röntgenillä, jotteivät puhkeamattomat hampaat aiheuta myöhemmin ongelmia. Omalla kohdallani kyseiset turhakkeet olikin kaikki jo poistettu, joten niistä ei tarvinnut huolehtia ennen hoidon aloittamista.

Mitä tulisi ottaa huomioon hoidon aloittaessa?
Huomioitavaa ovat hampaiden valmius sekä suun riittävä terveydellinen tila. Siksi hampaat tarkistetaan ja röntgenkuvataan aina ennen hoitoa ja hoidetaan tietysti kuntoon. Oman suun tilanteesta ei siis kannata stressata etukäteen Esteettiselle Hammashoidon Klinikalle hakeutuessaan, koska tarvittavat hoitotoimenpiteet on mahdollista toteuttaa siellä.

Toinen huomioitava asia on sitoutuminen hoitoon, sillä tuloksia saadakseen ja suunnitellussa hoitoaikataulussa pysyäkseen muotteja tulee käyttää joka päivä kaikkina muina aikoina paitsi syödessä. Ihanne käyttöaika on 22 tuntia vuorokaudessa.

Oikomismuotteja tulisi käyttää 22h vuorokaudessa. (kuva unsplash.com)

Onko hoidolle jotain esteitä?
Jokainen oikomishoito on omanlaisensa projekti. Toisen oikominen on vain hienosäätöä, kun taas toinen tarvitsee suuremman remontin. Siksi kannattaa varata aika konsultaatioon, jossa tilanne arvioidaan ja kerrotaan, millaista hoitoa purukalusto vaatii. Myös suuremmille asentovirheille tai puuttuville hampaille on hoitonsa, jos ei tilannetta voi korjata pelkillä oikomismuoteilla.

Miksi muotit vaihdetaan juuri kahden viikon välein?
Simppeli vastaus tähän on, että hampaat tarvitsevat liikuteltaessa tietyn sopeutumisajan ja kahden viikon välein kireämpään muottiin vaihtaminen mahdollistaa turvallisen liikkeen. Kun pureudutaan syvemmälle, on selitys hieman monimutkaisempi, mutta osan minäkin siitä ymmärsin. :D Jokaisella hampaalla on nimittäin oma verisuonituksensa, jota liian nopea liikuttaminen saattaa vaurioittaa. Kiinnityskudoksetkin tarvitsevat aikaa antaakseen myöten. Myös luusolut tarvitsevat aikaa, kun uusi solukko kasvaa vanhan väistyessä tieltä.

Hoitoa on kuitenkin mahdollista nopeuttaa sitä varten kehitetyn kotikäyttöisen nopeuttajan avulla. Laitetta käytetään päivittäin ja se stimuloi luusolukkoa sekä kudoksia ja saattaa nopeuttaa hoitoaikaa jopa puoleen. Nopeuttajaa voi kuitenkin käyttää vain pieniä muutoksia vauhdittamaan.

Mistä materiaalista oikomismuotit on valmistettu?
Läpinäkyvien muottien materiaali on lujaa lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettua kestomuovia.

Kuinka suuhygieniasta huolehtiminen onnistuu Invisalign-hoidon aikana?
Hampaiden hoitaminen muotteja käytettäessä on helppoa ja perinteisiin metallisiin oikomiskiskoihin verrattuna jopa helpompaa. Muotit kun voi ottaa suusta pois aina tarvittaessa ja hampaita voi puhdistaa aivan normaaliin tapaan. Myöskään pelkoa hammasrautoihin tarttuvista epäpuhtauksista ei ole. Hampaat tulee siis puhdistaa normaaliin tapaan harjaamalla aamuin illoin ja lankaamalla iltaisin. Xylitoli-tuotteita ja fluorilisää, kuten suuhuuhdetta, kannattaa myös käyttää. Tosin muistettava on, että muottien kanssa ei sovi pureskella mitään, mutta imeskeltävät xylitoli-pastillit sopivat hyvin.

Muottien kanssa ei saa syödä mitään ja juoda ei kannata kuin vettä. Muotit tulee puhdistaa hammasharjalla ja nestesaippualla päivittäin. Myös proteesien puhdistukseen käytettävä Coretabs sopii. Hammastahnaa ei suositella harjauksen kaveriksi, sillä tahnan sisältävät hankaavat ainesosat saattavat sumentaa muotin pintaa. Rehellisyyden nimissä kuitenkin tunnustettakoon, että olen itse puhdistanut muotit hammasharjalla sekä -tahnalla. Tokikaan tällaisia lyhyellä aikavälillä vaihdettavia muotteja ei tarvitse naarmuilta niin kovin suojella, mutta esimerkiksi pidempään käyttöön tarkoitettua yökiskoa ei kannata hammastahnalla hangata.

Saako muottien kanssa syödä tai juoda mitään?
Syödä ei saa ja juotavaksi suositellaan vain vettä. Toki muidenkin juomien nauttiminen onnistuu, mutta hampaiden terveyden kannalta on huono juttu, että juomien sokerit tai väriaineet jäävät lillumaan muottien ja hampaiden väliin. Imeskeltävät xylitolpastillit ovat sallittuja ja jopa suositeltavia.

Muottien kanssa ei tule syödä tai juoda muuta kuin vettä. (kuva unsplash.com)

Entä jos hampaaseen tulee reikä kesken hoidon tai siinä on reikä hoitoon hakeutuessa?
Ennen hoidon aloittamista hampaat tarkistetaan ja hoidetaan kuntoon. Jos hammas kuitenkin sattuu reikiintymään hoidon aikana, ei hätiä mitiä, muotit vain mukaan ja hammasta paikkaamaan. Hammaslääkäri osaa kyllä muotoilla uuden paikan muotteihin istuvaksi.

Kuinka hampaat pysyvät oikeassa asennossa hoidon päätyttyä?
Kun hampaat on oikomishoidettu, vaativat ne loppuiän retention, sillä jos saavutettua asentoa ei pidetä yllä, lähtevät hampaat hiljalleen palautumaan alkuperäisille paikoilleen. Ensisijaisesti käytetään hampaiden asentoa ylläpitävää yömuottia, mutta mahdollista on käyttää myös hampaisiin kiinnitettävää retentiolankaa. Joissakin tapauksissa on hyvä käyttää hetken aikaa molempia.

Se lienee makukysymys, kumpi tapa itselle paremmin sopii, mutta henkilökohtaisesti olen yömuotin kannalla. Vaikka kerran kiinnitettävä ja jatkuvasti paikoillaan oleva retentiolanka voi kuullostaa näppärältä, en itse pidä ajatuksesta, etten voisi puhdistaa hampaita/ikeniä normaalilla hammaslankaimella. Tämänhän hampaiden sisäpinnalle kiinnitettävä retentiolanka estää. Yömuotit sen sijaan saavat pisteet myös siitä, että ne pitävät mahdollisen narskuttelun poissa.

Kuinka voin selvittää, sopiiko Invisalign-oikomishoito minulle?
Paras keino on varata klinikalta konsultaatioaika. Vastaanotolla asia selviää nopeasti ja samalla saa kaiken hoitoon lliittyvän informaation. Hoidon suunnittelu voidaan myös aloittaa vaikka samantien asiakkaan näin halutessaan. Esteettisen Hammashoidon Klinikan nettisaitin kautta on myös mahdollista pyytää maksuton hoitotoimenpide- sekä kustannusarvio. Sivuilla täytetään lyhyt lomake ja lähetetään kuvat omista hampaista, eikä konsultaatio vielä velvoita aloittamaan hoitoa.

Konsultaatiolla selvittää nopeasti, sopiiko hoito itselle. (kuva unsplash.com)

Miksi Invisalign, eikä perinteisiä metallisia hammasrautoja?
Invisalign on huomaamattomampi ja omasta mielestäni myös kätevämpi tapa oikoa hampaat. Suussa ei ole inhottavalta tuntuvia metallihäkkyröitä, joita tarvitsisi käydä kiristämässä tietyin väliajoin. Invisalign on kivuton (ainakin omalla kohdallani) ja suuhygieniasta huolehtiminen on helppoa. On myös kätevää, että tärkeissä tilaisuuksissa muoteista voi pitää pienen tauon. Itsekin olen ottanut muotit kokonaan pois joidenkin juhlien tai tapahtumien ajaksi, jos tiedossa on ollut syömistä ja juomista. Eikä satunnaisista useamman tunnin tauoista muottien käytössä tarvitse olla huolissaan, vaikka tavoitteena onkin käyttää muotteja 22h vuorokaudessa. Hampaat oikenevat kyllä suunnitellusti, kunhan muuten käyttää muotteja ahkerasti.

Voiko Invisalign-oikomishoidosta olla jotain haittaa?
Haittaa hoidosta ei ole, kun se on suunniteltu hyvin ja toteutettu oikein. Aluksi saattaa tuntua oudolta, kun hoitoon täytyy sitoutua niin huolella. Pian muotteihin kuitenkin tottuu, eivätkä ne juurikaan häiritse. Suurin henkinen haitta on ehkä ollut se, ettei ole niin näppärä enää napostella pitkin päivää, muotit kun tulee aina ottaa suusta pois ennen syömistä. Mutta tämähän onkin hammasterveyden kannalta vain positiivista, sillä kuten tiedämme, jatkuva naposteleminen aiheuttaa jatkuvia happohyökkäyksiä ja se on huono juttu se.

Viimeistelläänkö hampaita usein oikomishoidon päätteeksi jotenkin? Esim. hionta/valkaisu tms.
Invisalign-hoitohan ei muuta itse hampaiden muotoa, kokoa tai väriä, joten on itseasiassa hyvin yleistä, että oikomishoidon lisäksi tehdään myös kosmeettisia hoitotoimenpiteitä. Hoidon alussa näistä mahdollisuuksista ja tarpeista myös kerrotaan. Joskus käy myös niin, että vaikkei itse hoidon alussa hampaisiin oikomisen lisäksi muuta kaipaa, muuttuvat ajatukset hoidon edetessä. Tämä johtuu siitä, että hiljalleen muuttuvaa rivistöä katsoo eri tavoin ja terveyden lisäksi esteettisyys nousee tärkeäksi.
Itse tiesin jo hoidon aloittaessani, että haluan hampaani valkaistavan ja se toteutetaankin sitten, kun hampaat on oiottu ja olen lopettanut vauvan imettämisen.


Yhteistyössä Esteettisen Hammashoidon Klinikan kanssa.