Oikomishoidon loppusuora

sunnuntai 8. lokakuuta 2017
Nyt alkaa jo olla hieman malttamaton olo ja ehkä himpun verran jännittääkin. Vuoden päivät kestänyt hampaideni oikomishoito tulee päätökseensä parin viikon sisällä ja samaan syssyyn suoritetaan myös penskasta saakka toivomani hampaidenvalkaisu.

Ihanan ällöä ja samalla palkitsevaa katsoa vuoden aikana kertynyttä oikomismuottikasaa. (Kyllä, olen säilyttänyt suurimman osan muoteista. Ja ei, en tiedä, miksi.) Muotteja vertailemalla näkee kuitenkin hyvin eron alkutilanteen ja oiotun hammasrivistön välillä. Ehkä jossain vaiheessa raaskin silti luopua muoteista. :D

Kun oikomishoito aloitettiin, minulle suunniteltiin 40 viikon hoito-ohjelma. Tämä tarkoitti 20 oikomismuottiparia. Kun kaikki muotit oli kesällä käytetty ja hoidon suunnitellut hammaslääkäri Hannu Vesanen tarkasti hampaitani, todettiin kuitenkin, että pientä säätöä kaivataan edelleen, jotta lopputulos on paras mahdollinen. Lähinnä ongelmaksi osoittautuivat muutamat ylähampaat, jotka vaativat siirtämisen lisäksi myös kiertämistä.

Jotta minulle pystyttiin valmistamaan kesällä lisää oikomismuotteja, piti hampaiden senhetkisestä tilanteesta saada 3D-kuvaa. Tämä hoidettiin klinikalla 3D-skannerilla. Samalla käynnillä hampaiden pinnalta poistettiin edellisten muottien vaatimat pienet kiinnikkeet. Uusia muotteja odotellessani käytin pari ekstraviikkoa edellisen setin viimeistä muottia ja kun hampaat olivat pitkästä aikaa kiinnikkeettömät, aloin jo silloin tällöin ilman muotteja ollessani harjoitella tulevaa pepsodenthymyäni.

Riina esitteli skannaamansa 3D-kuvan hampaistani.

Viimeistelyyn vaadittavat loput 10 muottia saapuivat heinäkuussa ja ne määrättiin vaihdettavaksi viikon välein (mikäli vaihtoväli ei aiheuta kipua tai liiallista vääntöä). Puolet lyhyempi vaihtoväli tuntui hyvältä fyysisesti ja myös henkisesti, kun edistyminen tapahtui ns. aiempaa nopeammin. Nyt suussa ovatkin viimeiset muotit ja ensi viikolle on varattuna seuraava klinikkakäynti. Tuolloin hammaslääkäri tsekkaa tilanteen ja saan myös ohjeet valkaisua varten. Sen verran tiedän valkaisusta jo ennakkoon, että valittu menetelmä on nimeltään kombinaatiovalkaisu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoito sisältää ensin kotona suoritettavia toimenpiteitä ja sen jälkeen klinikalla tehtävän valkaisuoperaation.

Pieni jännitys aiheutuu valkaisuun liittyen hampaiden mahdollisesta vihlonnasta. Minulla kun on muutama aika herkkä hammas, mikä johtuu kiillevaurioista. Kyselin asiasta kuitenkin jo vähän ennakkoon ja sain kuulla, että särkylääke ennen ja jälkeen operaation auttaa, eikä valkaisuun käytettäviä aineita laiteta niihin kohtiin hampaita, jotka ovat vuosien saatossa vaurioituneet. Itseasiassa nämä kohdat suojataan muilla ainein operaation ajaksi. Silti mahdolliseen vihlontaan on varauduttava ja se myös itse kärsittävä. Tiedättehän, ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön…ja että kauneuden eteen on kärsittävä...ja että kerran se vaan kirpasee…ja mitä näitä nyt on...iik!

Yhteistyössä Esteettisen Hammashoidon Klinikan kanssa.
2 kommenttia on "Oikomishoidon loppusuora"
  1. Hei! Minulla on nyt muotit 17/25 suussani. Onko sinulla ollut leukanivelten kanssa ongelmia? Minulla on :( rutinaa,naksunaa ja rahinaa ym. Tuliko niistä ylimääräisistä muoteista lisä maksu a? Onko sinulla ollut hankaluutta muottien kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Minulla on itseasiassa ollut aina lonksuvat leuat, jotka naksahtelevat välillä suuta aukoessa kovaankin ääneen. Lounksuminen on kuitenkin vähentynyt oikomishoidon myötä. Luulen tilanteen paranemisen johtuvan siitä, että purennan löytäessä oikean paikkansa narskuttelen hampaitani ja heilutan leukojani ns. vääriin suuntiin paljon aiempaa vähemmän. Leukaniveleni on tsekattu hammaslääkärissä röntgenkuvien yhteydessä, ja kaikki oli kunnossa ajoittaisesta naksumisesta huolimatta. Välttämättä asiasta ei siis kannata huolestua, vaikkakin suosittelen sinua kysymään asiasta hammaslääkäriltäsi. Vaiva on kyllä todella ärsyttävä ja voi tehdä kipeääkin, mikäli se on jatkuvaa.

      Ylimääräisistä muoteista ei tullut minulle lisäkuluja, olimme sopineet oikomishoidon hinnasta etukäteen. Lisämuotit tarvittiin teettää, jotta alkuperäisen hoitosuunnitelman mukaiset tavoitteet täyttyivät.

      Alkuvaiheessa yksi ien vuoti aina muotinvaihdon yhteydessä reilusti verta, mutta se johtui raskauden aikaisesta ienten herkkyydestä. Ongelma hävisi oikeastaan heti synnytyksen jälkeen. Muuten muottien kanssa ei ole ollut suurempia ongelmia. Ehkä isoin haaste alkuun oli purkan vaihtaminen xylitolpastilleihin, koska olen aina tykännyt jauhaa purkkaa (mikä muuten jatkuvasti tehtynä saattaa myös aiheuttaa leukanivelten ongelmia). Myös se, ettei muottien kanssa pysty tuosta vaan syömään esim. karkkia, jos joku tarjoaa, on ärsyttävää. :D Muotit kun pitäisi aina ottaa pois ja itse tykkään pestä ne aina ennen suuhun takaisin laittamista.

      Poista